Zalecenia dla pacjentów z nietolerancją aspiryny i innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych
W przypadku konieczności zastosowania leków o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwgorączkowych i/lub przeciwbólowych należy stosować wyłącznie paracetamol (np. Acenol, APAP, Calpol, Codipar, Efferalgan, Panadol, Paracetamol, Coldrex, Fervex, Gripex, Cefalgin, Saridon) w dawce możliwie jak najmniejszej (do 1000 mg paracetamolu na dobę) lub celekoksyb (np. Celebrex ), ew. w dolegliwościacj bólowych – pochodne opiatów (Tramal lub połączenie Tramalu i Paracetamolu – Zaldiar).
Niektóre składniki pokarmowe mogą mieć również działanie niekorzystne. Należy unikać przede wszystkim konserw i wędlin oraz żywności zawierającej dodatki takie, jak: kwas benzoesowy i jego pochodne (oznaczenie na opakowaniu E 210-19), siarczany (oznaczenie na opakowaniu E 220-28) lub gulasany (śliwki, rabarbar, jabłka z czerwoną skórką -oznaczenie na opakowaniu E 310-12), produktów zawierajacych E 102, E 104, E 110.
Dieta eliminacyjna w pokrzywce aspirynowej (również diagnostyczna):
MOŻNA
- mięso gotowane/pieczone wołowe, wieprzowe lub cielęce ( z wykluczeniem wędlin i konserw)
- biały chudy ser
- 1 łyżka masła roślinnego lub olej roślinny
- pieczywo bez ziaren zbóż, bez polepszaczy
- ryż, gotowany na wodzie, ziemniaki gotowane
- sól, cukier
- woda mineralna niegazowana
- bardzo słaba herbata /bez cytryny/
- ewentualnie w późniejszym okresie – gotowane buraki, marchew
Wszystkie wymienione produkty można spożywać w dowolnej ilości.
NALEŻY ODSTAWIĆ
- konserwy i wędliny oraz żywność zawierająca dodatki takie, jak: kwas benzoesowy i jego pochodne (E 210-19), siarczany (E 220-28), produkty zawierające E 102, E 104, E 110
- ryby i owoce morza
- jajka
- owoce i warzywa. WSZYSTKIE: (szczególnie uważać na: maliny morele, brzoskwinie, jeżyny, wiśnie, czereśnie, jagody, agrest, porzeczki, papryka, pomidory)
- zioła: rozmaryn, oregano, majeranek, bazylia oraz przyprawy: pieprz, cynamon, kminek, anyż, curry, gałka muszkatołowa, musztarda, papryka, keczup, majonez
- orzechy: migdały, ziemne, pistacjowe, kokosowe, włoskie
- produkty bogate w drożdże
- kurczaki
- napoje: soki owocowe, cola, kawa, mocna herbata, alkohole
- pokarmy sztucznie barwione: cukierki, galaretki, kisiele, lemoniada, kompoty
- wszystkie pokarmy, napoje i dodatki w kolorze żółtym, pomarańczowym, różowym, czerwonym i brązowym, także leki w kolorowych polewach.
Dietę należy stosować przez minimum 7 dni.
Przez kolejne 7 dni dieta zwykła, a następnie ponownie dieta aspirynowa aż do ustąpienia zmian skórnych.
Następnie dietę można wzbogacać co drugi dzień o jeden produkt (dowolnie wybrany przez pacjenta, ale należy zacząć od gotowanych warzyw) obserwując ewentualne reakcje skórne.