Alergia na pleśnie – zalecenia
Zalecenia dla chorych uczulonych na pleśnie (grzyby mikroskopowe):
- dbaj o prawidłową wentylację i niski poziom wilgotności powietrza (40-45%) w pomieszczeniach zamkniętych, między innymi w kuchni, łazience, piwnicy
- unikaj pokrywania podłóg wykładzinami, a ścian tapetami
- ostrożnie używaj nawilżaczy powietrza i klimatyzatorów oraz dbaj o ich czystość
- usuń z domu wilgociolubne rośliny doniczkowe
- ulegające łatwemu psuciu owoce i warzywa przechowuj w lodówce
- regularnie usuwaj odpadki kuchenne
- unikaj pobytu w domkach letniskowych, drewnianych altankach, pomieszczeniach gospodarskich na wsi, szklarniach
- unikaj prac wymagających kontaktu z ziemią; prac rolnych, ogrodniczych, w tym grabienia liści
- unikaj spacerów w wilgotnym lesie; w tym grzybobrania
- unikaj krytych kąpielisk
Masywny rozwój pleśni może dać o sobie znać poprzez pojawienie się „zapachu pleśni”, który jest efektem obecności lotnych substancji wydzielanych przez rosnące kolonie grzybów do otoczenia
Ze względu na to, że w przemyśle spożywczym często używa się enzymów pleśniowych sprawdź ewentualny wpływ odpowiedniej diety:
- UNIKAJ produktów bogato- drożdżowych: wędzonych mięs i wędlin, ciast drożdżowych, wina, piwa, oraz odżywek witaminowych wzbogacanych witaminą B pochodzenia drożdżowego.
- WYŁACZ Z DIETY: kiszone warzywa oraz niektóre przetwory owocowe przetworzone przez przemysł spożywczy; w tym m.in. sok pomarańczowy.