zadzwoń do nas
Pon. - pt 8:00 - 20:00
609 110 110
22 854 07 41
Menu główne

Zalecenia dla pacjentów z nietolerancją aspiryny i innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych

W przypadku konieczności zastosowania leków o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwgorączkowych i/lub przeciwbólowych należy stosować wyłącznie paracetamol (np. Acenol, APAP, Calpol, Codipar, Efferalgan, Panadol, Paracetamol, Coldrex, Fervex,  Gripex, Cefalgin, Saridon) w dawce możliwie jak najmniejszej (do 1000 mg paracetamolu na dobę)  lub celekoksyb (np. Celebrex ), ew. w dolegliwościacj bólowych – pochodne opiatów (Tramal lub połączenie Tramalu i Paracetamolu – Zaldiar).

Niektóre składniki pokarmowe mogą mieć również działanie niekorzystne. Należy unikać przede wszystkim konserw i wędlin oraz  żywności zawierającej dodatki takie, jak:  kwas benzoesowy i jego pochodne (oznaczenie na opakowaniu E 210-19), siarczany (oznaczenie na opakowaniu E 220-28) lub gulasany (śliwki, rabarbar, jabłka z czerwoną skórką -oznaczenie na opakowaniu E 310-12), produktów zawierajacych E 102, E 104, E 110.

Dieta eliminacyjna w pokrzywce aspirynowej (również diagnostyczna):  

MOŻNA

  • mięso gotowane/pieczone wołowe, wieprzowe lub cielęce ( z wykluczeniem wędlin i konserw) 
  • biały chudy ser
  • 1 łyżka masła roślinnego lub olej roślinny
  • pieczywo bez ziaren zbóż, bez polepszaczy
  • ryż, gotowany na wodzie, ziemniaki gotowane
  • sól, cukier
  • woda mineralna niegazowana
  • bardzo słaba herbata /bez cytryny/
  • ewentualnie w późniejszym okresie - gotowane buraki, marchew

Wszystkie wymienione produkty można spożywać w dowolnej ilości.
 

NALEŻY ODSTAWIĆ

  • konserwy i wędliny oraz  żywność zawierająca dodatki takie, jak:  kwas benzoesowy i jego pochodne (E 210-19), siarczany (E 220-28), produkty zawierające E 102, E 104, E 110                                                            
  • ryby i owoce morza
  • jajka
  • owoce i warzywa. WSZYSTKIE: (szczególnie uważać na: maliny morele, brzoskwinie, jeżyny, wiśnie, czereśnie, jagody, agrest, porzeczki,  papryka, pomidory)
  • zioła: rozmaryn, oregano, majeranek, bazylia oraz przyprawy: pieprz, cynamon, kminek, anyż, curry, gałka muszkatołowa, musztarda, papryka, keczup, majonez
  • orzechy: migdały, ziemne, pistacjowe, kokosowe, włoskie
  • produkty bogate w drożdże
  • kurczaki
  • napoje: soki owocowe, cola, kawa, mocna herbata, alkohole
  • pokarmy sztucznie barwione: cukierki, galaretki, kisiele, lemoniada, kompoty                                                                      
  • wszystkie pokarmy, napoje i dodatki w kolorze żółtym, pomarańczowym, różowym, czerwonym i brązowym, także leki w kolorowych polewach.

Dietę należy stosować przez minimum 7 dni.

Przez kolejne 7 dni dieta zwykła, a następnie ponownie dieta aspirynowa aż do ustąpienia zmian skórnych.

Następnie dietę można wzbogacać co drugi dzień o jeden produkt (dowolnie wybrany przez pacjenta, ale należy zacząć od gotowanych warzyw) obserwując ewentualne reakcje skórne. 

Powrót do listy